Witamina K2, naturalna witamina K2 5,8 g 90 porcji zdrowe zęby i kości

Dostępność:
niedostępny
Producent:
EAN:
0782150965094
Witamina K2 jest niezbędna, aby dostarczyć wapno do kości i zębów oraz zapobiegać jego gromadzeniu się w tętnicach i w innych tkankach ciała. Ponadto wspomaga leczenie osteoporozy i znakomicie wzmacnia działanie witaminy D3.
39,99 zł
Cena: 23,99 zł
Dostawa od 11,50 zł
Powiadom o dostępności
Dodaj do ulubionych Powiadom znajomego
Opis produktu
Cechy
Komentarze

„Jeśli twoje odżywianie i stan ducha są w zgodzie z tobą samym, twoje ciało nie ma wyjścia – musi czuć się dobrze!”

 

WITAMINA K2 O NAJWYŻSZEJ BIODOSTĘPNOŚCI!

 

witamina K2 skład

 

Witamina K2 - skład

  • Węglan wapnia
  • Witamina K2 (menachinon 7 MK-7)

 

Masa netto: 5,8 g

90 porcji po 200 ug (jedna łyżeczka dozująca)

Sproszkowana witamina K2 nie zawiera barwników, konserwantów ani dodatków chemicznych.

Czysty produkt zmieszany z węglanem wapnia w celu ułatwienia dozowania.

 

Dawkowanie witaminy K2

Zalecana dzienna dawka witaminy K2 wynosi od 0,5 do 1 porcji. Dawkę można przyjmować bezpośrednio pod język. Rozpuszcza się bardzo szybko, a jej smak jest ledwo wyczuwalny.

Witaminę K2 można dodać do posiłku czy koktajlu. Zalecamy zmieszać preparat z posiłkiem zawierającym tłuszcz lub z niewielką ilością oliwy/oleju, gdyż witamina jest lepiej przyswajalna w ich obecności.

 

witamina K2

Właściwości naturalnej witaminy K2

Zadaniem naturalnej witaminy K2 jest dostarczanie wapnia do kości i zębów oraz zapobieganie gromadzeniu się go w miejscach, w których byłby szkodliwy, takich jak tętnice lub inne tkanki ciała.

Do innych właściwości witaminy K2 należy również wspomaganie leczenia osteoporozy. Znakomicie wzmacnia działanie witaminy D3, ponieważ wspomaga wchłanianie wapnia do kości.

Sproszkowana witamina K2 pełni także istotną rolę w regulacji krzepliwości krwi (stąd nazwa „K” od niemieckiego słowa „koagulation”).

 

 

Skąd pochodzi nasza witamina K2?

Nasza sproszkowana, naturalna witamina K2 (menachinon 7) jest ekstrahowana ze sfermentowanej soi natto - bardzo powszechnej w Japonii i cenionej za swoje właściwości odżywczych rośliny.

Istnieją trzy rodzaje witaminy K:

  • K1 (filochinony) - chociaż występuje w wielu liściach warzyw, jej wchłanianie jest niskie, mniej niż 10% i ma bardzo krótką żywotność w organizmie, przez co trudno z niej skorzystać

  • K2 (Menachinony)-  jest znacznie bardziej przyswajalna i biodostępna, pozostaje w twoim ciele dziewięć razy dłużej niż K1, dlatego jest o wiele bardziej skuteczna i użyteczna dla organizmu.  

Występują również dwa rodzaje witamin K2:

  • Menachinon 4 (MK-4): Pozostaje w organizmie tylko przez około godzinę, więc dla pełnych korzyści trzeba przyjmować ten typ K2 kilka razy dziennie
  • Menachinon7 (MK-7):   Jest to najskuteczniejsza forma witaminy K, ponieważ pozostaje w organizmie przez cały dzień

 Istnieje także witamina K3 ( Menadinone). Należy jednak jej unikać, ponieważ jest stworzona syntentycznie i obciążona jest wadami.

 

Zalety witaminy K2

  • pomaga zapobiegać osteoporozie, chorobom serca
  • przyczynia się do zwapnienia naczyń i tętnic
  • pomaga zapobiegać zmianom nowotworowym komórek
  • bezglutenowy
  • 100% wegański

sproszkowana witamina K2

Uwaga:

Warfaryna: K2 może zakłócać działanie tego leku przeciwzakrzepowego, skonsultuj się z lekarzem, jeśli go przyjmujesz.

Koenzym Q-10: ze względu na podobne działanie do witaminy K, może powodować problemy z krzepnięciem krwi

Witamina A i witamina E w dużych dawkach: mogą zakłócać wchłanianie witaminy K, szczególnie przyjmowanie witaminy E w bardzo dużych dawkach, ponad 800 jm

Antybiotyki: z reguły większość przyjmowanych antybiotyków wpływa na witaminy i składniki odżywcze

Sprawdź również: Jak wybierać suplementy na naszym blogu.