„Jeśli twoje odżywianie i stan ducha są w zgodzie z tobą samym, twoje ciało nie ma wyjścia – musi czuć się dobrze!”
WITAMINA K2 O NAJWYŻSZEJ BIODOSTĘPNOŚCI!
Witamina K2 - skład
- Węglan wapnia
- Witamina K2 (menachinon 7 MK-7)
Masa netto: 5,8 g
90 porcji po 200 ug (jedna łyżeczka dozująca)
Sproszkowana witamina K2 nie zawiera barwników, konserwantów ani dodatków chemicznych.
Czysty produkt zmieszany z węglanem wapnia w celu ułatwienia dozowania.
Dawkowanie witaminy K2
Zalecana dzienna dawka witaminy K2 wynosi od 0,5 do 1 porcji. Dawkę można przyjmować bezpośrednio pod język. Rozpuszcza się bardzo szybko, a jej smak jest ledwo wyczuwalny.
Witaminę K2 można dodać do posiłku czy koktajlu. Zalecamy zmieszać preparat z posiłkiem zawierającym tłuszcz lub z niewielką ilością oliwy/oleju, gdyż witamina jest lepiej przyswajalna w ich obecności.
Właściwości naturalnej witaminy K2
Zadaniem naturalnej witaminy K2 jest dostarczanie wapnia do kości i zębów oraz zapobieganie gromadzeniu się go w miejscach, w których byłby szkodliwy, takich jak tętnice lub inne tkanki ciała.
Do innych właściwości witaminy K2 należy również wspomaganie leczenia osteoporozy. Znakomicie wzmacnia działanie witaminy D3, ponieważ wspomaga wchłanianie wapnia do kości.
Sproszkowana witamina K2 pełni także istotną rolę w regulacji krzepliwości krwi (stąd nazwa „K” od niemieckiego słowa „koagulation”).
Skąd pochodzi nasza witamina K2?
Nasza sproszkowana, naturalna witamina K2 (menachinon 7) jest ekstrahowana ze sfermentowanej soi natto - bardzo powszechnej w Japonii i cenionej za swoje właściwości odżywczych rośliny.
Istnieją trzy rodzaje witaminy K:
- K1 (filochinony) - chociaż występuje w wielu liściach warzyw, jej wchłanianie jest niskie, mniej niż 10% i ma bardzo krótką żywotność w organizmie, przez co trudno z niej skorzystać
- K2 (Menachinony)- jest znacznie bardziej przyswajalna i biodostępna, pozostaje w twoim ciele dziewięć razy dłużej niż K1, dlatego jest o wiele bardziej skuteczna i użyteczna dla organizmu.
Występują również dwa rodzaje witamin K2:
- Menachinon 4 (MK-4): Pozostaje w organizmie tylko przez około godzinę, więc dla pełnych korzyści trzeba przyjmować ten typ K2 kilka razy dziennie
- Menachinon7 (MK-7): Jest to najskuteczniejsza forma witaminy K, ponieważ pozostaje w organizmie przez cały dzień
Istnieje także witamina K3 ( Menadinone). Należy jednak jej unikać, ponieważ jest stworzona syntentycznie i obciążona jest wadami.
Zalety witaminy K2
- pomaga zapobiegać osteoporozie, chorobom serca
- przyczynia się do zwapnienia naczyń i tętnic
- pomaga zapobiegać zmianom nowotworowym komórek
- bezglutenowy
- 100% wegański
Uwaga:
Warfaryna: K2 może zakłócać działanie tego leku przeciwzakrzepowego, skonsultuj się z lekarzem, jeśli go przyjmujesz.
Koenzym Q-10: ze względu na podobne działanie do witaminy K, może powodować problemy z krzepnięciem krwi
Witamina A i witamina E w dużych dawkach: mogą zakłócać wchłanianie witaminy K, szczególnie przyjmowanie witaminy E w bardzo dużych dawkach, ponad 800 jm
Antybiotyki: z reguły większość przyjmowanych antybiotyków wpływa na witaminy i składniki odżywcze
Sprawdź również: Jak wybierać suplementy na naszym blogu.
Komentarze