„Działanie przeciwutleniające można uzyskać nie tylko z witamin, które spożywasz, ale także poprzez redukowanie ilości lub całkowitego zaprzestania spożywania niektórych produktów oraz minimalizowanie stresu
NATURALNA WITAMINA E O NAJWYŻSZEJ BIODOSTĘPNOŚCI!
Witamina E - skład
- Witamina E (D-Alfa Tokoferol)
- maltodekstryna
- ditlenek krzemu
Masa netto: 24,3 g
30 porcji po 405 IU (trzy łyżeczki dozujące) lub 90 porcji po 135 IU (jedna łyżeczka dozująca)
Sproszkowana, naturalna witamina E nie zawiera barwników, konserwantów, dodatków chemicznych.
Dawkowanie witaminy E
Witamina E jest nazywana "witaminą płodności" lub "witaminą młodości". Jej regularna suplementacja zadba nie tylko o nasze zdrowie, ale również o piękny wygląd.
Dawkę naturalnej witaminy E możesz przyjmować bezpośrednio pod język - jest prawie bezsmakowa. Możesz też dodać ją do posiłku lub koktajlu. Zalecamy zmieszać preparat z posiłkiem zawierającym tłuszcz lub z niewielką ilością oliwy/oleju, gdyż witamina E jest lepiej przyswajalna w ich obecności. Zalecana dawka to 1-3 dziennie lub według zaleceń lekarza.
Właściwości naturalnej witaminy E
Naturalna witamina E to silny przeciwutleniacz, który odgrywa ważną rolę przy funkcjonowaniu organizmu. U mężczyzn odpowiada za wytwarzanie nasienia, a w przypadku płodu - za jego prawidłowy rozwój. Dawkowanie witaminy E jest jednak ważne dla każdej osoby. Jakie zalety niesie ze sobą jej suplementacja?
Korzyści i zastosowanie witaminy E
Naturalna witamina E jest ważna dla dobrostanu skóry (nawilżenie, natłuszczenie, walka z wolnymi rodnikami), krwi, mózgu i wzroku.
- Witamina E może wspomagać leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby i niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby.
- W połączeniu z innymi przeciwutleniającymi witaminami i minerałami, takimi jak cynk i miedź, może pomóc w zapobieganiu utraty wzroku i zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem
- Niedobór witaminy E może być spowodowany złym odżywianiem oraz paleniem, może występować u osób mających problemy ze wchłanianiem tłuszczów.
- Niedobór witaminy E może powodować ataksję: brak równowagi i koordynacji, neuropatię obwodową, osłabienie mięśni, uszkodzenie siatkówki oka.
Istnieje 8 rodzajów witaminy E (α-, β-, γ- i δ-tokoferol oraz α-, β-, γ- i δ-tokotrienol), z których tak naprawdę tylko a-tokoferol w dowolnej formie jest naprawdę biodostępny i jest skuteczny w suplementacji.
Witamina E i witamina C - niesamowity zespół przeciwutleniaczy
Tłuszcze w błonach komórek są uszkadzane przez wolne rodniki (peroksydacja lipidów), które je utleniają. Witamina E jest odpowiednia, aby móc zapobiegać temu rodzajowi utleniania, problemem jest to, że za każdym razem, gdy cząsteczka witaminy E neutralizuje wolny rodnik, staje się bezużyteczna; jednak witamina C jest w stanie ją zregenerować i przywrócić siłę przeciwutleniającą.
Witamina C jest również dostępna w ofercie naszego sklepu.
Zalety naturalnej witaminy E
- bardzo mocny przeciwutleniacz
- spowalnia pogorszenie funkcji poznawczych
- pomaga zapewniać odporność Twoim komórkom
- pomocny w zapobieganiu chorobom układu krążenia
- bezglutenowy
- 100% wegański
Uwaga:
Warfaryna i witamina K: jeśli przyjmujesz ten lek przeciwzakrzepowy lub masz niedobór witaminy K, skonsultuj się z lekarzem, gdyż przyjmowanie witaminy E może spowodować krwotok.
Operacje i zabiegi: niektórzy lekarze zalecają, aby zaprzestać przyjmowanie witaminy E w dużych dawkach na dwa tygodnie przed operacją lub zabiegiem (w tym dentystycznym), aby zmniejszyć ryzyko krwotoku.
Limity przyjmowania witaminy E: toksyczność witaminy E ustalono na 1000 mg/dzień w postaci a-tokoferolu
Komentarze