„Na tym świecie jest wiele osób, które spędzają czas na doglądaniu swojego zdrowia, ale nie mają czasu na cieszenie się życiem (Josh Billings)”
Witamina A - skład
- węglan wapnia
- witamina A - octan retinylu
Masa netto: 5,8 g
90 porcji po 3300 IU (jedna łyżeczka dozująca)
Sproszkowana witamina A nie zawiera barwników, konserwantów, dodatków chemicznych.
Czysty produkt zmieszany z węglanem wapnia pochodzenia mineralnego dla ochrony witaminy i ułatwienia dawkowania.
Dawkowanie witaminy A
Suplementacja naturalnej witaminy A korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu i pomaga zapobiegać występowaniu infekcji. Zalecana dawka witaminy A to 1 porcja dziennie lub według zaleceń lekarza. Możemy przyjmować ją bezpośrednio do ust, jak też dodawać do napoi i posiłków. Żeby witamina A była bardziej przyswajalna, warto zmieszać ją z posiłkiem zawierającym tłuszcz lub niewielką ilość oliwy, jak też oleju.
Cynk i witamina A - doskonały duet dla Twoich oczu
Witaminę A warto połączyć z suplementacją cynku. Dlaczego?
Witamina A pomaga wzmacniać siatkówkę, a cynk jest potrzebny do transportu witaminy A we krwi. Cynk jest także niezbędny dla enzymu przekształcającego witaminę A w retinol. Ta ostatnia forma witaminy A tworzy rodopsynę, która jest białkiem pochłaniającym światło i umożliwiającym widzenie.
Niedobór cynku jest zaś związany z objawami nocnej ślepoty.
Naturalna witamina A dla wegan
Weganie są szczególnie narażeni na niedobór witaminy A. Warto zatem, aby uzupełnili oni swoją dietę o jej suplementację.
Najlepiej przyswajalną witaminą A jest ta pochodzenia zwierzęcego - np.: wątroba, ryby, mleko. Chociaż witamina A znajduje się w niektórych warzywach – jako karoten lub prowitamina A (organizm musi je przekształcić w retinol, który jest inną nazwą witaminy A), są one mało biodostępne i prawie się nie wchłaniają. Dlatego zaleca się, aby weganie sprawdzali poziom witaminy A i ją suplementowali, ale z zachowaniem ostrożności ponieważ witamina A może być toksyczna, jeśli jest spożywana w dużych dawkach.
Jeśli jesteś weganinem, sprawdź koniecznie: Niedobory na diecie wegańskiej na naszym blogu.
Właściwości witaminy A w proszku
Po naturalną witaminę A warto sięgać w każdym wieku, ponieważ wspomaga ona funkcjonowanie organizmu na wszystkich jego etapach. Korzyści, zastosowania i właściwości witaminy A:
- Jest doskonała dla wzroku i zapobiega ślepocie, ponieważ pomaga chronić siatkówkę – dlatego witamina A jest również znana jako Retinol.
- Pomaga wzmacniać układ odpornościowy, dlatego nazwano ją „witaminą przeciwinfekcyjną”.
- Jest niezbędna do rozwoju prenatalnego i poporodowego: witamina A jest ważna dla tworzenia narządów, w tym serca, oczu, uszu, płuc i narządów trzewnych.
- Przyjmowanie witaminy A razem z żelazem korzystnie wpływa na powrót do zdrowia po anemii.
- Pomaga zapobiegać chorobom zakaźnym, zwłaszcza odrze, ponieważ jej przenoszenie wiąże się z niedoborem witaminy A.
- U dzieci wspomaga rozwój kości i zębów.
- Regeneruje i pielęgnuje skórę, ponieważ odgrywa ważną rolę w generowaniu nowych komórek.
Zalety witaminy A
- bardzo ważny w zapobieganiu ślepocie
- wzmacnia odporność na infekcje
- regeneruje skórę
- bezglutenowy
- 100% wegański
Uwaga:
- Leki przeciwzakrzepowe: jeśli zażywasz leki przeciwzakrzepowe, przed zażyciem witaminy A skonsultuj się z lekarzem, ponieważ może to zwiększyć ryzyko krwotoku.
- Beksaroten (Targretyna). Lek przeciwnowotworowy, który w połączeniu z witaminą A zwiększa jego skutki uboczne.
- Antybiotyki: Niemal co do zasady większość antybiotyków wpływa na witaminy i składniki odżywcze naszego organizmu.
- Jeśli jesteś w ciąży, skonsultuj się z lekarzem, jak prawidłowo suplementować witaminę A ponieważ zarówno deficyt, jak i nadwyżka mogą być szkodliwe dla Ciebie i Twojego dziecka.
- Limity przyjmowania witaminy A: toksyczność witaminy A ustalono na 25 000 – 33000 IU/dzień. Zaleca się jednak niespożywanie więcej niż 5 000 IU witaminy A dziennie.
Komentarze