Naturalna witamina A w proszku - 5,8g 90 porcji

Dostępność:
dostępny
Producent:
EAN:
0614143677120
Niezbędna dla wegan. Chociaż witamina A znajduje się w niektórych warzywach – jako karoten lub prowitamina to, są mało biodostępne i prawie się nie wchłaniają. Dlatego zaleca się, aby weganie sprawdzali poziom witaminy A i ją suplementowali.
36,99 zł
Cena: 19,99 zł
Dostawa od 11,50 zł
szt. Dodaj do koszyka
Dodaj do ulubionych Powiadom znajomego
Opis produktu
Cechy
Komentarze

„Na tym świecie jest wiele osób, które spędzają czas na doglądaniu swojego zdrowia, ale nie mają czasu na cieszenie się życiem (Josh Billings)”

 

witamina A skład

Witamina A - skład

  • węglan wapnia
  • witamina A - octan retinylu

 

Masa netto: 5,8 g

90 porcji po 3300 IU (jedna łyżeczka dozująca)

Sproszkowana witamina A nie zawiera barwników, konserwantów, dodatków chemicznych.

Czysty produkt zmieszany z węglanem wapnia pochodzenia mineralnego dla ochrony witaminy i ułatwienia dawkowania.

 

Dawkowanie witaminy A

Suplementacja naturalnej witaminy A korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu i pomaga zapobiegać występowaniu infekcji. Zalecana dawka witaminy A to 1 porcja dziennie lub według zaleceń lekarza. Możemy przyjmować ją bezpośrednio do ust, jak też dodawać do napoi i posiłków. Żeby witamina A była bardziej przyswajalna, warto zmieszać ją z posiłkiem zawierającym tłuszcz lub niewielką ilość oliwy, jak też oleju.

sproszkowana witamina a

cynk

Cynk i witamina A - doskonały duet dla Twoich oczu

Witaminę A warto połączyć z suplementacją cynku. Dlaczego?

Witamina A pomaga wzmacniać siatkówkę, a cynk jest potrzebny do transportu witaminy A we krwi. Cynk jest także niezbędny dla enzymu przekształcającego witaminę A w retinol. Ta ostatnia forma witaminy A tworzy rodopsynę, która jest białkiem pochłaniającym światło i umożliwiającym widzenie.

Niedobór cynku jest zaś związany z objawami nocnej ślepoty.

 

Naturalna witamina A dla wegan

Weganie są szczególnie narażeni na niedobór witaminy A. Warto zatem, aby uzupełnili oni swoją dietę o jej suplementację.

Najlepiej przyswajalną witaminą A jest ta pochodzenia zwierzęcego - np.: wątroba, ryby, mleko. Chociaż witamina A znajduje się w niektórych warzywach – jako karoten lub prowitamina A (organizm musi je przekształcić w retinol, który jest inną nazwą witaminy A), są one mało biodostępne i prawie się nie wchłaniają. Dlatego zaleca się, aby weganie sprawdzali poziom witaminy A i ją suplementowali, ale z zachowaniem ostrożności ponieważ witamina A może być toksyczna, jeśli jest spożywana w dużych dawkach.

Jeśli jesteś weganinem, sprawdź koniecznie: Niedobory na diecie wegańskiej na naszym blogu.

 

Właściwości witaminy A w proszku

Po naturalną witaminę A warto sięgać w każdym wieku, ponieważ wspomaga ona funkcjonowanie organizmu na wszystkich jego etapach. Korzyści, zastosowania i właściwości witaminy A:

  • Jest doskonała dla wzroku i zapobiega ślepocie, ponieważ pomaga chronić siatkówkę – dlatego witamina A jest również znana jako Retinol.
  • Pomaga wzmacniać układ odpornościowy, dlatego nazwano ją „witaminą przeciwinfekcyjną”.
  • Jest niezbędna do rozwoju prenatalnego i poporodowego: witamina A jest ważna dla tworzenia narządów, w tym serca, oczu, uszu, płuc i narządów trzewnych.
  • Przyjmowanie witaminy A razem z żelazem korzystnie wpływa na powrót do zdrowia po anemii.
  • Pomaga zapobiegać chorobom zakaźnym, zwłaszcza odrze, ponieważ jej przenoszenie wiąże się z niedoborem witaminy A.
  • U dzieci wspomaga rozwój kości i zębów.
  • Regeneruje i pielęgnuje skórę, ponieważ odgrywa ważną rolę w generowaniu nowych komórek.

Zalety witaminy A

  • bardzo ważny w zapobieganiu ślepocie
  • wzmacnia odporność na infekcje
  • regeneruje skórę
  • bezglutenowy
  • 100% wegański

 

 

 

 

 

witamina a

Uwaga:

  • Leki przeciwzakrzepowe: jeśli zażywasz leki przeciwzakrzepowe, przed zażyciem witaminy A skonsultuj się z lekarzem, ponieważ może to zwiększyć ryzyko krwotoku.
  • Beksaroten (Targretyna). Lek przeciwnowotworowy, który w połączeniu z witaminą A zwiększa jego skutki uboczne.
  • Antybiotyki: Niemal co do zasady większość antybiotyków wpływa na witaminy i składniki odżywcze naszego organizmu.
  • Jeśli jesteś w ciąży, skonsultuj się z lekarzem, jak prawidłowo suplementować witaminę A ponieważ zarówno deficyt, jak i nadwyżka mogą być szkodliwe dla Ciebie i Twojego dziecka. 
  • Limity przyjmowania witaminy A: toksyczność witaminy A ustalono na 25 000 – 33000 IU/dzień. Zaleca się jednak niespożywanie więcej niż 5 000 IU witaminy A dziennie.