Sycylijskie przysmaki

Filtruj
Wyświetlaj:
Sortuj wg:

Sycylijskie przysmaki

Z czym kojarzy Ci się Sycylia? Z plażami skąpanymi w Słońcu? Wulkanem Etna? A może lokalnymi produktami, które można spotkać tylko tam? Z miłości do włoskiej wyspy przedstawiamy sycylijskie przysmaki. To produkty, które pochodzą prosto z Sycylii i zawierają wszystko to, co jest najlepsze w tym regionie. Poznaj włoskie przysmaki i poczuj się jak na prawdziwych włoskich wakacjach.

Sycylijskie przysmaki - pistacje i migdały

Bez wątpienia Sycylia jest miejscem, które słynie z pistacji i migdałów. Mają one tam idealne warunki do wzrostu. Nic zatem dziwnego, że Włochy są jednym z ich największych producentów. Te delikatne w smaku orzechy warto spożywać w każdej postaci.

Sycylia to jedyny region we Włoszech, w którym możesz spotkać pistacje. Uprawia się je od XIX wieku. Od tego czasu są słynnym sycylijskim przysmakiem. Są źródłem zdrowia, antyoksydantów, witaminy E, składników odżywczych, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziesz je nie tylko w formie surowej, ale również pod postacią kremów czy słodyczy.

Na włoskiej wyspie nie brakuje także upraw migdałów. Uchodzą one za jedne z najzdrowszych na świecie orzechów. Nic dziwnego. Dostarczają bowiem wielu witamin z grupy B, E oraz A. Są też źródłem kwasu foliowego, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spotkasz je w formie surowej lub prażonej oraz jako ciastka i kremy do smarowania.

Sycylijskie bogactwo, czyli oliwki

Kto z nas nie uwielbia włoskich oliwek? Warto po nie sięgać w każdej postaci. Już kilka tysięcy lat temu były one prawdziwym afrodyzjakiem. Dostarczają nie tylko wielu witamin, ale także składników odżywczych i zdrowych tłuszczy. Dzięki temu zapobiegają chorobom serca, obniżają cholesterol i ciśnienie krwi oraz dbają o kondycję skóry i paznokci. Znajdziesz je u nas zarówno w formie oliw z oliwek, jak i past do smarowania. Sprawdzą się one jako dodatek do śródziemnomorskich przepisów, kanapek lub sosów. Wzbogać swoje dania o sycylijski akcent i odkryj bogactwa tego regionu.

Sycylijskie przysmaki a wyjątkowy klimat

Nie jest tajemnicą, że sycylijskie warunki sprzyjają uprawie roślin. Dzięki temu oliwki czy orzechy mają wyjątkowy smak i aromat. Co na to wpływa? Przede wszystkim śródziemnomorski klimat, a także Etna. Największy w Europie czynny wulkan wzbogaca tamtejszą glebę w składniki mineralne. Wpływają one na późniejszą zawartość składników odżywczych oliwek, orzechów i pozostałych sycylijskich przysmaków.