Słodziki

Filtruj
Wyświetlaj:
Sortuj wg:

Słodziki

Czym zastąpić cukier? Przechodząc na zdrowy tryb życia, stajemy przed niejednym wyzwaniem. Zapewne wiesz, jak trudno oprzeć się słodkim rzeczom, które umilały Ci do tej pory dzień. W trosce o zdrowie oraz szczupłą sylwetkę, odstawienie słodkich przekąsek oraz napoi wydaje się nieuniknione. Wciąż jednak możesz osłodzić swoje życie dzięki zamiennikom cukru. Zdrowe, naturalne słodziki mogą z powodzeniem zastąpić sacharozę, nie pozbawiając Cię przy tym słodyczy z życia.

Zalety słodzików

Po słodziki sięgają osoby, które chcą wyeliminować lub zredukować ilość białego cukru w diecie. Są one także częstym wyborem chorych na cukrzycę lub cierpiących na nadwagę. Zaletą słodzików jest niewątpliwie niska lub zerowa ilość kalorii. Dzięki temu możemy cieszyć się słodkim smakiem deseru czy napoi bez wyrzutów sumienia. Ponadto mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą cukru we krwi, a pomogą w jego regulacji.

Rodzaje słodzików naturalnych

Słodziki naturalne to takie, które nie zostały otrzymane w sztucznej produkcji, a pochodzą prosto ze świata natury. W wielu regionach świata są znane i używane od dawna. Teraz możemy po nie sięgać również w naszej części Europy.

Najpopularniejszym słodzikiem naturalnym jest stewia. Rośnie ona w naturalnych warunkach na terenie Ameryki Południowej. Jest tam znana od ponad 1500 lat. Potrafi być nawet 300 razy słodsza od cukru, a do tego cieszy się właściwościami zdrowotnymi. W naszym sklepie dostępna jest w formie ekstraktu – stewia w proszku, a także jako sproszkowane liście stewii.

Drugim słodzikiem naturalnym jest lucuma. Pod tą enigmatyczną nazwą kryje się egzotyczny owoc z Ameryki Południowej, nazywany także złotem Inków. Jak przystało na królewską nazwę, lucuma to nie tylko zdrowy zamiennik cukru, ale także bogactwo witamin, błonnika oraz antyoksydantów.

Jak stosować zamienniki cukru?

Słodziki możemy wykorzystywać w taki sam sposób jak znany nam cukier. Posłodzimy zatem nimi poranną kawę oraz dodamy je do wypieków i deserów. Ale uwaga! Potrafią one być nawet kilkaset razy słodsze od cukru, przez co wystarczy ich niewielka ilość. To Ty decydujesz, jak słodka ma być potrawa. Naturalne zamienniki cukru pozwolą Ci się nią cieszyć bez kalorii czy wyrzutów sumienia.