"1000 kalorii z jedzenia śmieciowego a 1000 kalorii z jedzenia bez dodatków, wzmacniaczy i konserwantów, za to bogatego w błonnik i wartościowe odżywcze składniki to NATURALNA różnica. Świadome jedzenie, łączenie produktów oraz słuchanie własnego organizmu to droga do życia bez obaw o zbędne kalorie."
0 KALORII! PRODUKT 300 RAZY SŁODSZY NIŻ CUKIER!
SKONCENTROWANA SŁODYCZ W MAŁEJ OBJĘTOŚCI”
Skład stewii w proszku
100% ekstrakt ze stewii w proszku
Kraj pochodzenia: Chile
Stewia w proszku nie zawiera barwników, konserwantów, dodatków i wypełniaczy, uprawiana bez użycia chemikaliów.
Jak używać stewii w proszku?
Małe opakowanie zawierające 10 g stewii w proszku możesz je zabrać ze sobą wszędzie. Jedno opakowanie posłuży do posłodzenia ok. 200 filiżanek herbaty.
Jak używać stewii?
- Napoje: jedna płaska łyżeczka dozująca (0,05g = 50 mg stewii) na jedną filiżankę 200-250 ml.
- Wypieki: 1 g/200 g mąki.
Jeśli chcesz użyć stewii w proszku do pieczenia, uważaj, ponieważ łatwo się karmelizuje. Dlatego należy najpierw wymieszać stewię w proszku z niewielką ilością mąki, potem dodać resztę mąki i wymieszać, pomaga to w równomiernym rozprowadzeniu produktu. Stewię można też rozpuścić w wodzie lub innym płynie, który jest składnikiem ciasta. Sugerowana ilość stewii: w wypiekach to 1 g/200 g mąki; w konfiturach 0,5 – 0,6 g/500 g masy. Wypieki należy piec w temperaturze nieprzekraczającej 198 stopni, ponieważ w wyższych temperaturach stewia traci swą słodycz.
Stewia w proszku to idealny składnik w kuchni diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny (0), produkt bezglutenowy, posiada również certyfikat wegański.
Sprawdź również:
Naturalne zamienniki cukru: lucuma oraz stewia
Co to jest stewia? Właściwości naturalnego słodzika
Właściwości stewii
Stewia Pura ma przyjemny, słodki smak. Do jej produkcji jednak nie użyliśmy żadnych chemicznych substancji. Staranny proces ekstrakcji polega na wyizolowaniu części składnika odpowiedzialnego za gorycz (stewiozyd) i pozostawieniu w większej proporcji składnika o przyjemnej słodyczy (rebaudiozyd A). Natomiast w ostatnim etapie produkcji zastosowana jest nanofiltracja, po czym zostaje tylko biały proszek – czyli glikozydy stewiolowe. Nie jest to produkt rafinowany, a cały proces produkcji można śmiało nazwać organicznym.
Jak powstaje nasz proszek stewii i dlaczego jest on biały?
Już Indianie z Ameryki Południowej przed 1500 lat docenili stewię, używając jej do słodzenia potraw. Stewia była znana także w lecznictwie. Jednak ekstrakt ze stewii w proszku pozbawiony jest wielu właściwości tej cudownej rośliny. Natomiast inny produkt w naszej ofercie - Stevia w liściach, zachowuje jej medyczne dobrodziejstwo.
Medycyna Inków do dziś zadziwia swą aktualnością ze względu na trafny dobór ziół oraz innych produktów roślinnych w konkretnych schorzeniach. Korzystając z pradawnej wiedzy, możemy żyć w zgodzie z naturą i własnymi potrzebami.
Dodawaj do swoich posiłków bez obaw o nadmiar cukru w diecie. To Ty decydujesz, jak słodka ma być potrawa, dozuj stewię według własnych upodobań. Pomoże Ci również kształtować zdrowe przyzwyczajenia u dzieci.
Stewia Pura nie ma właściwości leczniczych ani homeopatycznych. W tym celu zalecamy Liście Stewii dostępne w naszej ofercie.
Zalety stewii w proszku
- niski indeks glikemiczny;
- pomaga regulować poziom cukru we krwi;
- 100% wegański;
- bezglutenowy;
- zamiennik cukru w potrawach i napojach;
- idealny dla osób na dietach odchudzających.
Komentarze