Co to jest stewia? Właściwości naturalnego słodzika
23-02-2021
0

Co to jest stewia? Właściwości naturalnego słodzika

O stewii słyszał każdy, kto interesuje się zdrowym żywieniem lub jest na diecie. Czym jednak jest ta ziołowa słodycz z Ameryki Południowej i jakie ma właściwości. Dowiedz się, co to jest stewia i odkryj jej zalety.

 

Spis treści:

1. Stewia - co to jest?

2. Stewia - właściwości i zastosowanie

3. Czy stewia jest zdrowa?

3.1. Co leczy stewia?

4. Gdzie kupić stewię?

 

Stewia – co to jest?

 

Mówiąc stewia, myślimy słodki, biały proszek, który jest zdrowszy od cukru. W naturze jednak występuje on w innej postaci. Co to jest stewia? Jest to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej, a dokładnie z terenów dzisiejszej Brazylii oraz Paragwaju. Do jej rodziny należy nawet 230 odmian, ale to właśnie stewia rebaudiana jest najbardziej znana z uwagi na słodki smak jej liści.

 

Jak to się dzieje, że liście stewii są tak słodkie? Za ich smak odpowiada główny ekstrakt – glikozyd stewiołowy. Zawiera on cząsteczki m.in.: stewiozydu i rebaudiozydu. To one sprawiają, że stewia jest słodsza od cukru o nawet 300 razy. Roślina charakteryzuje się unikalnym lukrecjowym smakiem. W zależności od stężenia cząsteczek stewia może być mniej lub bardziej słodka.

 

Dla osób na diecie, ważne jest również, ile kalorii ma stewia. Skład rośliny powoduje, że nie jest ona w ogóle kaloryczna. Dzieje się, tak ponieważ nie jest ona trawiona w żołądku, jak zwykły cukier. Zamiast tego jest ona rozkładana przez bakterie w jelitach, co wymaga dodatkowej energii. Stewiole zaś są metabolizowane w wątrobie, a następnie wydalane.

  

Kup naturalne słodziki na SuplevitaPlus:

 

 

Stewia – właściwości i zastosowanie

 

Główną zaletą stewii jest jej słodki smak. Jest ona dopuszczona jako dodatek do żywności od 2011 roku. Skrót E960 to właśnie stewia. Właściwości jakimi się charakteryzuje to przede wszystkim:

 

  • zerowy indeks glikemiczny,

  • nie podnosi poziomu glukozy,

  • pomaga przy nadciśnieniu,

  • nie powoduje próchnicy,

  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

 

Z uwagi na tak liczne właściwości, stewia może być stosowana przez cukrzyków oraz osoby borykające się z problem nadciśnienia. Dzięki niej na nowo mogą one odkryć smak słodkich potraw i deserów.

 

Stewię możemy wykorzystać jako zamiennik cukru. Oznacza to, że nada się bez problemu do posłodzenia herbaty oraz kawy. Sprawdzi się także do domowych wypieków.

 

Sprawdź również:

Naturalne zamienniki cukru: lucuma oraz stewia

Jaki słodzik jest najzdrowszy? Sprawdź, czy się nie trujesz

 

co to jest stewia

 

Czy stewia jest zdrowa?

 

Słysząc o tak wielu właściwościach, nie powinniśmy mieć wątpliwości, czy stewia jest zdrowa. Jest zalecanym słodzikiem dla cukrzyków czy osób otyłych. Pamiętajmy jednak o tym, że zbytnie obniżenie poziomu glukozy we krwi jest niebezpieczne dla diabetyków. Nie zmienia to jednak faktu, że jest używana jako środek przeciw cukrzycy.

 

Co więcej, stewia jest zdrowa również dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. W przeciwieństwie do ksylitolu czy sorbitolu nie podrażnia ona ścian jelit i może być spożywana bez obaw w przypadku problemów żołądkowych.

 

Co leczy stewia?

 

Kilka lat temu świat obiegła informacja, że stewia leczy boreliozę. Prowadzone w ostatnich latach badania mogą wskazywać, że wyciąg z liści stewii może być skuteczny. Nie udało się jeszcze jednak do końca potwierdzić, czy roślina może być alternatywą dla leków na boreliozę.

 

To nie jedyna przesłanka o tym, co leczy stewia. Lekarze potwierdzili, że może ona zapobiegać nowotworowi trzustki. Zmniejsza ona również poziom glukozy w jelitach, a zwiększa ilość glikogenu oraz glukozo-6-fosforanu w wątrobie, co jest szczególnie istotne dla diabetyków.

 

Gdzie kupić stewię?

 

Wiemy już, co to jest stewia i jakie ma właściwości. Warto teraz przekonać się o nich samemu. Gdzie kupić stewię? Naturalny słodzik jest dostępy w coraz większej ilości miejsc. Najlepiej dokonać zakupu w sprawdzonym sklepie, który jest ekspertem w produktach pochodzenia naturalnego. Sproszkowana, czysta stewia, gdzie nośnikiem nie jest cukier, będzie najzdrowszym wyborem.

Jaka stewia jest najlepsza? W sklepach możemy znaleźć produkt pod dwoma postaciami: ekstrakt ze stewii w proszku – Stewia Pura oraz sproszkowane liście stewii. Oba te produkty odnajdą swoich zwolenników. Biały, słodki ekstrakt sprawdzi się jako zamiennik cukru do słodzenia kawy i herbaty. Pomoże on zadbać o naszą dietę i zachować zdrowy styl życia. Z kolei sproszkowane liście stewii zachowują właściwości rośliny i jej charakterystyczny smak. Dlatego też zalecane są do przygotowywania naparów o leczniczych zaletach.

Niezależnie od naszego wyboru, warto wybrać czysty produkt bez domieszki zbędnych składników. W sklepie SuplevitaPlus odnajdziemy stewię Purę oraz stewię w liściach z Chile. Oba produkty nie zawierają żadnych wypełniaczy i pochodzą od roślin uprawianych bez chemikaliów.

 

fot.: pexels.com, unsplash.com

Powrót

Komentarze

Dodaj komentarz
Komentarz
Podpis
Adres e-mail
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zatwierdź