"1000 kalorii z jedzenia śmieciowego a 1000 kalorii z jedzenia bez dodatków, wzmacniaczy i konserwantów, za to bogatego w błonnik i wartościowe odżywcze składniki to NATURALNA różnica. Świadome jedzenie, łączenie produktów oraz słuchanie własnego organizmu to droga do życia bez obaw o zbędne kalorie"
Nie musisz już liczyć kalorii, tu ich praktycznie nie znajdziesz!
SKONCENTROWANA SŁODYCZ W MAŁEJ OBJĘTOŚCI"
Skład liści stewi
100% liści Stewii (Stevia Rebaudiana Bertoni)
Kraj pochodzenia: Chile
Masa netto: 40 g - 90 porcji
Stewia w liściach nie zawiera barwników, konserwantów, dodatków i wypełniaczy, uprawiana bez użycia chemikaliów.
Liście stewii to idealny składnik w kuchni diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Jest to naturalny słodzik bezglutenowy, posiada również certyfikat wegański.
Zastosowanie liści stewii
Stewia jest używana jako zdrowy zamiennik cukru, czyli naturalny słodzik. Nie polecamy jej do słodzenia mleka lub kawy, gdyż sproszkowane liście stewii zachowują oryginalny smak rośliny, ale przy tym posiadają jej inne naturalne właściwości. Dlatego też można z nich zrobić napar, który sam jest już smacznym napojem lub zmieszać go z innymi ziołami.
Napar ze stewii to świetny przeciwutleniacz, 6 razy mocniejszy niż zielona herbata! Sproszkowane liście stewii nie rozpuszczają się, jednak w naparach uwalniają słodycz. Jeśli chcesz, możesz odcedzić pozostały proszek już po 1 minucie.
Właściwości liści stewii
- Stewia wspiera system odpornościowy;
- Naturalny środek bakteriobójczy;
- Wspomaga leczenie błony śluzowej żołądka;
- Ma właściwości detoksykujące;
- Jest silnym przeciwutleniaczem;
- Pomaga zapobiegać chorobom dziąseł i zębów;
- Nietoksyczna i pozbawiona skutków ubocznych;
- Zdrowa dla dzieci, diabetyków, kobiet w ciąży i osób z nadciśnieniem;
- Posiada Certyfikat Komitetu Dodatków do Żywności Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Brytyjską Agencję Kontroli Żywności (FSA).
Historia stewii
Już Indianie Guarani z Ameryki Południowej sprzed 1500 lat docenili stewię z dżungli z terenów obecnego Paragwaju, używając jej do słodzenia potraw. Stewia w liściach
była również używana w lecznictwie. A to właśnie jej sproszkowane liście zachowują całe medyczne dobrodziejstwo.Stewia w liściach nie szkodzi naszym zębom i dziąsłom, można śmiało dodać jej sproszkowane liście do pasty do zębów lub przeprowadzać płukanie jamy ustnej naparem.
Medycyna Indian do dziś zadziwia swą aktualnością ze względu na trafny dobór ziół oraz innych produktów roślinnych w konkretnych schorzeniach. Korzystając z pradawnej wiedzy, możemy żyć w zgodzie z naturą i własnymi potrzebami.
Dodawaj do swoich posiłków bez obaw o nadmiar cukru w diecie. To Ty decydujesz, jak słodka ma być potrawa, dozuj stewię według własnych upodobań. Pomoże Ci również kształtować zdrowe przyzwyczajenia u dzieci.
Jaki zamiennik cukru wybrać? Sprawdź nasz artykuły:
Naturalne zamienniki cukru - lucuma oraz stewia
Co to jest stewia? Właściwości naturalnego słodzika
Zalety liści stewii
- niski indeks glikemiczny;
- pomaga regulować poziom cukru we krwi;
- naturalny antyoksydant – 6 razy mocniejszy od zielonej herbaty;
- 100% wegański;
- bezglutenowy;
- zamiennik cukru w potrawach i napojach;
- pomocny w zaburzeniach trawiennych i dolegliwościach przewodu pokarmowego – inhibitor bakterii Helicobacter Pylori, wspomaga w zwalczaniu kandydozy (w przeciwieństwie do cukru, nie powoduje namnażania drożdżaków);
- naturalny diuretyk;
- ma właściwości antybiotyczne i odtruwające.
Różnice między ekstraktem ze stewii - Stevia Pura i sproszkowanymi liśćmi stewii (Stevia en Hojas)
Stevia Pura | Stevia en Hojas |
---|---|
10 g = 200 filiżanek | 20 g = 50 filiżanek |
Smak delikatnej słodyczy, bez goryczki. | Naturalny smak stewii. |
100% czystej stewii, bez domieszek. | 100% sproszkowanych liści stewii. |
Ekstrakt ze stewii, zawierający glikozydy stewiowe, dzięki eliminacji części stewiolu (odpowiedzialnego za goryczkę) uzyskano słodki łagodny smak. | To co natura oferuje – sproszkowane liście, kultywowane bez chemikaliów. |
Idealna jako słodzik herbaty, kawy, mleka, wypieków. | Idealna do słodzenia naparów ziołowych, zielonych koktajli, lemoniad. |
Naturalny i zdrowy słodzik, jednak pozbawiony właściwości medycznych. | Zachowuje składniki odżywcze, antyoksydacyjne, właściwości medyczne. |
Rozpuszcza się w wodzie. | Nie rozpuszcza się w wodzie, jednakże liście są tak rozdrobione, że prawie nie czuć proszku. |
Biały kolor – ekstrakt uzyskany m.in. przez nanofiltrację. | Zielony kolor – naturalne liście. |
Komentarze