Oliwy z oliwek

Filtruj
Wyświetlaj:
Sortuj wg:

Oliwy z oliwek

Oliwy z oliwek są z nami od kilku tysięcy lat. Pierwsze uprawy drzew oliwnych datuje się jeszcze na 6000 rok p.n.e. na terenie Azji Mniejszej. Niedługo później zostały one rozpowszechnione w innych państwach takich jak Grecja, Turcja czy Hiszpania. Stamtąd trafiły do Włoch i pozostałych krajów europejskich.

Przez ten czas oliwa z oliwek nabrała symbolicznego znaczenia. Była traktowana jako afrodyzjak, a poeci nazywali ją “płynnym złotem”. Cieszyła się dużą popularnością także ze względu na liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Do dzisiaj jest wybierana przez wielu miłośników zdrowego odżywiania.

Sekret włoskiej oliwy z oliwek

W naszym sklepie dostaniesz prawdziwą włoską oliwę z oliwek. W czym tkwi jej sekret? 

Oliwa oliwie nie równa. Może różnić się ona:

  • składem;

  • sposobem wytwarzania i tłoczenia;

  • jakością;

  • gatunkiem i pochodzeniem oliwek;

  • poziomem kwasowości.

U nas zaś znajdziesz wyłącznie oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia. To najlepszej jakości oliwy, które cechują się najwyższą ilością składników odżywczych. Mają intensywny smak oraz aromat. Do tego wyróżniają długim terminem przydatności.

Co więcej, nasze włoskie oliwy z oliwek pochodzą z Sycylii. To wyspa, na której znajduje się najwyższy czynny wulkan w Europie - Etna. Dzięki jego wybuchom tamtejsza gleba jest wyjątkowo żyzna i bogata w minerały.

Wulkan stwarza idealne warunki ziemi do uprawy roślin. Zebrane z niej oliwki odznaczają się wyjątkowymi właściwościami i aromatem, jakiego nie spotkasz nigdzie indziej. 

Ponadto dobowe różnice w temperaturze i wysokogórski klimat wpływa na walory smakowe oliwek, a także samej oliwy.

Właściwości oliwy z oliwek

Wybierz jedną z dostępnych u nas oliw z oliwek. Każda z nich została wyprodukowana ze starannie dobranych gatunków oliwek. Dzięki temu cieszą się one tak wieloma właściwościami.

Zalety oliwy z oliwek:

  • są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych;

  • dostarczają witamin E, A, D, K i polifenoli;

  • mają działanie antyoksydacyjne;

  • wpływają na poziom cholesterolu;

  • działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie;

  • zapobiegają chorobom serca;

  • opóźniają oznaki starzenia się skóry.

Zastosowanie włoskiej oliwy z oliwek

Gdzie możesz wykorzystać nasze włoskie oliwy z oliwek? Poszczególne rodzaje są polecane do różnych potraw. Mają one bowiem różne smaki i aromaty, które doskonale komponują się nie tylko z potrawami kuchni śródziemnomorskiej. Można je także wykorzystywać do:

  • sałatek;

  • mięs i ryb;

  • sosów;

  • pieczywa;

  • pizzy;

  • warzyw;

  • zup;

  • marynat.

Wypróbuj oliwę z oliwek na wiele sposobów. Znajdź swój smak i aromat, dbaj o zdrowie i korzystaj z bogactw natury.