Oliwa z oliwek Extra Vergin Sicilia
Skład
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Kraj pochodzenia: Włochy
Pojemność: 250 ml / 500 ml
Smak: delikatna owocowa nuta
Najlepiej spożyć do: 30.01.2024
Wartości odżywcze na 100 ml
wartość energetyczna: 824 kcal
tłuszcz: 91,6 g
w tym tłuszcze nasycone: 14 g
węglowodany: 0 g
cukier: 0 g
białko: 0 g
sól: 0 g
Sycylijska oliwa z oliwek
Łagodna adriatycka bryza i ciepły śródziemnomorski klimat sprzyja uprawie sycylijskim oliwkom. To właśnie z nich powstają jedne z najlepszych oliw z oliwek. Ich produkcja trwa nieprzerwanie od pierwszego tysiąclecia p.n.e. Dzisiaj oliwa prosto z Sycylii to pewny zakup.
Oliwki, które rosną na żyznej i bogatej w minerały sycylijskiej glebie, są źródłem wielu składników odżywczych. Odpowiedni klimat zaś nadaje im wyjątkowego i dojrzałego smaku.
Oliwa z oliwek Sicilia czerpie z bogactw tego regionu. Zamknięta w szczelnych butelkach kryje w sobie płynne złoto prosto z oliwek dojrzewających w sycylijskim słońcu.
Właściwości oliwy z oliwek
Oliwa z pierwszego tłoczenia to najlepsza odmiana oliwy, jaką otrzymasz w sklepie. Wybór odpowiednich oliwek, proces produkcji oraz przechowywanie zapewnią Ci cenne źródło składników odżywczych.
W Oliwie Sicilia, jak i pozostałych oliwach z pierwszego tłoczenia, odnajdziesz:
witaminy A, B, C, D, E, i K;
antyoksydanty;
polifenole;
kwasy tłuszczowe, omega-3 i omega-6;
wapń;
potas.
Tak duża ilość składników odżywczych sprawia, że oliwa z oliwek to nie tylko zdrowy dodatek do dań, ale także źródło zdrowia.
Oliwa z oliwek zapobiega m.in.:
chorobom serca;
udarowi;
cholesterolowi;
nadciśnieniu;
cukrzycy typu 2.;
wolnym rodnikom;
stanom zapalnym.
Nic dziwnego, że Włosi i Grecy cieszą się tak dobrym zdrowiem. W końcu oliwa z oliwek jest tamtejszym płynnym złotem. Warto wykorzystać jej walory także w Polsce.
Do czego wykorzystać sycylijską oliwą?
Owocowa nuta oliwy z oliwek Sicilia to połączenie idealne do kuchni śródziemnomorskiej. Nie może jej zabraknąć w sałatkach, warzywach czy serach.
Sprawdzi się także do:
sosów;
pizzy;
dań mięsnych;
ryb.
Pamiętaj, że oliwa z oliwek to cenne źródło tłuszczu. Nie tylko dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również pomaga we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Im większa zawartość polifenoli, tym oliwa z oliwek jest trwalsza. Taka właśnie jest oliwa Sicilia z pierwszego tłoczenia. Aby jednak służyła jak najdłużej, odpowiednio ją przechowuj.
Co to znaczy? Przede wszystkim kupuj tylko takie oliwy, które są przechowywane w ciemnym szkle lub w opakowaniach ze stali nierdzewnych. Nasza oliwa Sicilia jest w ciemnej, szklanej butelce, która chroni ją przed szkodliwym światłem UV, powietrzem i temperaturą.
Sporo zależy również od Ciebie. Trzymaj oliwę z oliwek w zamkniętym i suchym miejscu. Unikaj lodówek. Najlepiej, aby temperatura wynosiła 12-25 °C. W innym razie może tracić swoje właściwości, a także smak i aromat.
Komentarze