Oliwa z oliwek Sicilia Extra Vergin

Dostępność:
dostępny
Producent:
EAN:
8026666000309
Oliwa z oliwek Sicilia czerpie z bogactw Sycylii. Zamknięta w szczelnych butelkach kryje w sobie płynne złoto prosto z oliwek dojrzewających w sycylijskim słońcu.
Cena: 42,50 zł
Dostawa od 11,50 zł

Warianty produktu

Objętość: 0,25l
dostępny
42,50 zł
Do koszyka
Objętość: 0,5l
niedostępny
62,50 zł
Do koszyka
Dodaj do ulubionych Powiadom znajomego
Opis produktu
Cechy
Komentarze

Oliwa z oliwek Extra Vergin Sicilia 

Skład

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Kraj pochodzenia: Włochy

Pojemność: 250 ml / 500 ml

Smak: delikatna owocowa nuta

Najlepiej spożyć do: 30.01.2024

 

Wartości odżywcze na 100 ml

wartość energetyczna: 824 kcal

tłuszcz: 91,6 g

w tym tłuszcze nasycone: 14 g

węglowodany: 0 g

cukier: 0 g

białko: 0 g

sól: 0 g

Sycylijska oliwa z oliwek

Łagodna adriatycka bryza i ciepły śródziemnomorski klimat sprzyja uprawie sycylijskim oliwkom. To właśnie z nich powstają jedne z najlepszych oliw z oliwek. Ich produkcja trwa nieprzerwanie od pierwszego tysiąclecia p.n.e. Dzisiaj oliwa prosto z Sycylii to pewny zakup.

Oliwki, które rosną na żyznej i bogatej w minerały sycylijskiej glebie, są źródłem wielu składników odżywczych. Odpowiedni klimat zaś nadaje im wyjątkowego i dojrzałego smaku.

Oliwa z oliwek Sicilia czerpie z bogactw tego regionu. Zamknięta w szczelnych butelkach kryje w sobie płynne złoto prosto z oliwek dojrzewających w sycylijskim słońcu.

 

oliwa sicilia

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z pierwszego tłoczenia to najlepsza odmiana oliwy, jaką otrzymasz w sklepie. Wybór odpowiednich oliwek, proces produkcji oraz przechowywanie zapewnią Ci cenne źródło składników odżywczych.

 

W Oliwie Sicilia, jak i pozostałych oliwach z pierwszego tłoczenia, odnajdziesz:

  • witaminy A, B, C, D, E, i K;

  • antyoksydanty;

  • polifenole;

  • kwasy tłuszczowe, omega-3 i omega-6;

  • wapń;

  • potas.

 

Tak duża ilość składników odżywczych sprawia, że oliwa z oliwek to nie tylko zdrowy dodatek do dań, ale także źródło zdrowia.

 

Oliwa z oliwek zapobiega m.in.:

  • chorobom serca;

  • udarowi;

  • cholesterolowi;

  • nadciśnieniu;

  • cukrzycy typu 2.;

  • wolnym rodnikom;

  • stanom zapalnym.

 

Nic dziwnego, że Włosi i Grecy cieszą się tak dobrym zdrowiem. W końcu oliwa z oliwek jest tamtejszym płynnym złotem. Warto wykorzystać jej walory także w Polsce.

 

Do czego wykorzystać sycylijską oliwą?

 

Owocowa nuta oliwy z oliwek Sicilia to połączenie idealne do kuchni śródziemnomorskiej. Nie może jej zabraknąć w sałatkach, warzywach czy serach.

 

Sprawdzi się także do:

  • sosów;

  • pizzy;

  • dań mięsnych;

  • ryb.

 

Pamiętaj, że oliwa z oliwek to cenne źródło tłuszczu. Nie tylko dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również pomaga we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

oliwa sicilia

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Im większa zawartość polifenoli, tym oliwa z oliwek jest trwalsza. Taka właśnie jest oliwa Sicilia z pierwszego tłoczenia. Aby jednak służyła jak najdłużej, odpowiednio ją przechowuj.

Co to znaczy? Przede wszystkim kupuj tylko takie oliwy, które są przechowywane w ciemnym szkle lub w opakowaniach ze stali nierdzewnych. Nasza oliwa Sicilia jest w ciemnej, szklanej butelce, która chroni ją przed szkodliwym światłem UV, powietrzem i temperaturą.

Sporo zależy również od Ciebie. Trzymaj oliwę z oliwek w zamkniętym i suchym miejscu. Unikaj lodówek. Najlepiej, aby temperatura wynosiła 12-25 °C. W innym razie może tracić swoje właściwości, a także smak i aromat.