Oliwa z oliwek D.O.P Etna
Skład
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Kraj pochodzenia: Włochy
Gatunek oliwek: Nocellara Etnea
Smak: intensywne owocowy z nutą ziół i zielonego pomidora
Najlepiej spożyć do: 30.01.2024
Wartości odżywcze na 100 ml:
wartość energetyczna: 894 kcal
tłuszcz: 91,6 g
w tym tłuszcze nasycone: 14 g
węglowodany: 0 g
cukier: 0 g
białko: 0 g
sól: 0 g
Oliwa prosto spod wulkanu
Pochodzenie oliwy ma znaczenie. Jej smak, zapach oraz właściwości nie są przypadkowe. Zależą one od gatunku oliwek, uprawianej ziemi i procesowi produkcji. Na Etnie zaś warunki do uprawy oliwek są doskonałe.
O oliwie z oliwek z Etny wie nie tylko każdy Sycylijczyk, ale także znawca tego płynnego złota. W końcu mieszkańcy mieli wiele lat, aby dopracować do perfekcji sposób jej produkcji. Wszystko za sprawą Fenicjan, którzy wprowadzili uprawę oliwek w pierwszym tysiącleciu p.n.e. Miejscowi rolnicy szybko ją przyjęli i uprawiają po dziś dzień.
Dlaczego oliwa z Etny?
Warunki, jakie panują na zboczach wulkanu, są wymarzone dla uprawy roślin, w tym oliwy z oliwek. Już kilka wieków temu zauważono, że gleba jest wyjątkowo żyzna, piaszczysta oraz szkieletowa. Dzieje się tak z powodu wcześniejszych i niedawnych erupcji wulkanu na Sycylii.
Etna jest najwyższym czynnym wulkanem w Europie. Jej wysokość sięga nawet 3 300 m n.p.m. W klimacie wysokogórskim warunki do uprawy oliwek są niespotykane nigdzie indziej. Dobowe różnice w temperaturze oraz wilgotność wpływają na ich walory smakowe.
Z tego powodu oliwa jest wyjątkowa ze względu na swoje właściwości organoleptyczne, pikantność i smak. Tak wysoka jakość jest możliwa dzięki oliwkom tylko z tego regionu.
Dzięki certyfikatowi D.O.P. masz pewność, że kupiona przez Ciebie oliwa pochodzi z danego kraju, a sposób jej produkcji jest zgodny z tradycją.
Właściwości oliwy z oliwek
O właściwościach oliwy z oliwek mówi się od lat. Jej spożycie w krajach śródziemnomorskich jest bardzo duże. Dla wielu osób jest ona płynnym złotem. Nie tylko urozmaica potrawy, ale także dba o zdrowie i wygląd.
Dlaczego warto sięgać po oliwę Monte Enta?
Poznaj właściwości oliwy z oliwek:
zapobiega chorobom serca, udarom i zawałom;
jest źródłem witaminy E, K i polifenoli;
jest bogata w kwasy tłuszczowe; kwas oleinowy, kwas omega-3, kwas omega-6;
ma działanie antyoksydacyjne;
wspomaga dobry cholesterol;
działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
Oliva D.O.P. Monte Enta w Twojej kuchni
Świeża i aromatyczna oliwa z oliwek jest idealnym dodatkiem do sałatek, pizzy czy dań kuchni śródziemnomorskiej. Zapach i smak oliwy Monte Etna jest jeszcze intensywniejszy ze względu na właściwości i pochodzenie.
Wykorzystaj oliwę do:
świeżych warzyw;
serów;
mięsa;
ryb;
sałatek.
Będzie ona doskonale się komponować zarówno z daniami na surowo, jak i gotowanymi.
Spróbuj także połączenia oliwy z oliwek z ziołami jak oregano, czosnek, papryka czy rozmaryn. Nadadzą one jej wyjątkowego smaku i aromatu.
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Kupując oliwę z oliwek w naszym sklepie, nie musisz martwić się o opakowanie. Jest ona przechowywana w butelkach z ciemnego szkła. Chronią one ją przed dostępem do powietrza, światła czy temperatury. Dzięki temu możesz cieszyć się nią dłużej.
Aby oliwa zachowała swoje właściwości, trzymaj ją w temperaturze 12-25 °C w suchym i ciemnym miejscu. Unikaj lodówki czy blatów, narażonych na nagrzewanie się. Możesz przechowywać ją w szafce i wyciągać tylko w czasie gotowania.
Komentarze