Oliwa z oliwek Extra Vergin D.O.P. MONTE ETNA

Dostępność:
dostępny
Producent:
EAN:
8026666000163
W klimacie wysokogórskim warunki do uprawy oliwek są niespotykane nigdzie indziej. Dobowe różnice w temperaturze oraz wilgotność wpływają na ich walory smakowe. Z tego powodu oliwa jest wyjątkowa ze względu na swoje właściwości organoleptyczne, pikantność i smak.
Cena: 30,50 zł
Dostawa od 11,50 zł

Warianty produktu

Objętość: 0,25l
dostępny
30,50 zł
Do koszyka
Objętość: 0,75l
dostępny
83,00 zł
Do koszyka
Dodaj do ulubionych Powiadom znajomego
Opis produktu
Cechy
Komentarze

Oliwa z oliwek D.O.P Etna

Skład

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Kraj pochodzenia: Włochy

Gatunek oliwek: Nocellara Etnea

Smak: intensywne owocowy z nutą ziół i zielonego pomidora

Najlepiej spożyć do: 30.01.2024

 

Wartości odżywcze na 100 ml:

wartość energetyczna: 894 kcal

tłuszcz: 91,6 g

w tym tłuszcze nasycone: 14 g

węglowodany: 0 g

cukier: 0 g

białko: 0 g

sól: 0 g

oliwa d.o.p. etnea

Oliwa prosto spod wulkanu 

Pochodzenie oliwy ma znaczenie. Jej smak, zapach oraz właściwości nie są przypadkowe. Zależą one od gatunku oliwek, uprawianej ziemi i procesowi produkcji. Na Etnie zaś warunki do uprawy oliwek są doskonałe.

O oliwie z oliwek z Etny wie nie tylko każdy Sycylijczyk, ale także znawca tego płynnego złota. W końcu mieszkańcy mieli wiele lat, aby dopracować do perfekcji sposób jej produkcji. Wszystko za sprawą Fenicjan, którzy wprowadzili uprawę oliwek w pierwszym tysiącleciu p.n.e. Miejscowi rolnicy szybko ją przyjęli i uprawiają po dziś dzień.

 

Dlaczego oliwa z Etny?

Warunki, jakie panują na zboczach wulkanu, są wymarzone dla uprawy roślin, w tym oliwy z oliwek. Już kilka wieków temu zauważono, że gleba jest wyjątkowo żyzna, piaszczysta oraz szkieletowa. Dzieje się tak z powodu wcześniejszych i niedawnych erupcji wulkanu na Sycylii.

Etna jest najwyższym czynnym wulkanem w Europie. Jej wysokość sięga nawet 3 300 m n.p.m. W klimacie wysokogórskim warunki do uprawy oliwek są niespotykane nigdzie indziej. Dobowe różnice w temperaturze oraz wilgotność wpływają na ich walory smakowe.

Z tego powodu oliwa jest wyjątkowa ze względu na swoje właściwości organoleptyczne, pikantność i smak. Tak wysoka jakość jest możliwa dzięki oliwkom tylko z tego regionu.

Dzięki certyfikatowi D.O.P. masz pewność, że kupiona przez Ciebie oliwa pochodzi z danego kraju, a sposób jej produkcji jest zgodny z tradycją.

 

oliwa z oliwek D.O.P. Etnea

 

Właściwości oliwy z oliwek

O właściwościach oliwy z oliwek mówi się od lat. Jej spożycie w krajach śródziemnomorskich jest bardzo duże. Dla wielu osób jest ona płynnym złotem. Nie tylko urozmaica potrawy, ale także dba o zdrowie i wygląd.

Dlaczego warto sięgać po oliwę Monte Enta?

Poznaj właściwości oliwy z oliwek:

  • zapobiega chorobom serca, udarom i zawałom;

  • jest źródłem witaminy E, K i polifenoli;

  • jest bogata w kwasy tłuszczowe; kwas oleinowy, kwas omega-3, kwas omega-6;

  • ma działanie antyoksydacyjne;

  • wspomaga dobry cholesterol;

  • działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

 

Oliva D.O.P. Monte Enta w Twojej kuchni

 

Świeża i aromatyczna oliwa z oliwek jest idealnym dodatkiem do sałatek, pizzy czy dań kuchni śródziemnomorskiej. Zapach i smak oliwy Monte Etna jest jeszcze intensywniejszy ze względu na właściwości i pochodzenie.

 

Wykorzystaj oliwę do:

  • świeżych warzyw;

  • serów;

  • mięsa;

  • ryb;

  • sałatek.

 

 

Będzie ona doskonale się komponować zarówno z daniami na surowo, jak i gotowanymi.

Spróbuj także połączenia oliwy z oliwek z ziołami jak oregano, czosnek, papryka czy rozmaryn. Nadadzą one jej wyjątkowego smaku i aromatu.

oliwa z oliwek d.o.p etnea

 

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Kupując oliwę z oliwek w naszym sklepie, nie musisz martwić się o opakowanie. Jest ona przechowywana w butelkach z ciemnego szkła. Chronią one ją przed dostępem do powietrza, światła czy temperatury. Dzięki temu możesz cieszyć się nią dłużej.

Aby oliwa zachowała swoje właściwości, trzymaj w temperaturze 12-25 °C w suchym i ciemnym miejscu. Unikaj lodówki czy blatów, narażonych na nagrzewanie się. Możesz przechowywać ją w szafce i wyciągać tylko w czasie gotowania.