Oliwa z oliwek Extra Vergin Vulcanico
Skład
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Kraj pochodzenia: Włochy
Smak: średnio-intensywnie owocowy
Pojemność: 250 ml
Najlepiej spożyć przed: 30.11.2023
Wartości odżywcze na 100 ml:
wartość energetyczna: 824 kcal
tłuszcz: 91,6 g
w tym tłuszcze nasycone: 14 g
węglowodany: 0 g
cukier: 0 g
białko: 0 g
sól: 0 g
Oliwa z wulkanu
Skąd wzięła się oliwa wulkaniczna? Tak naprawdę swoją karierę rozpoczęła jeszcze w starożytności. Kiedy w pierwszym tysiącleciu p.n.e. Fenicjanie wprowadzili na Sycylię uprawę oliwek, produkcja oliwy była kwestią czasu.
A trzeba pamiętać, że Sycylia to wyjątkowy teren dla rolników. Znajdujący się tam aktywny wulkan Etna sprawia, że gleba jest niezwykle żyzna, piaszczysta i szkieletowa. Dlatego wszystkie rośliny rosnące na jego zboczach są tak cenne nie tylko dla miejscowej ludności.
Co więcej, sycylijski aktywny wulkan jest najwyższy w Europie. Sięga nawet 3 300 m n.p.m. Panuje tam klimat wysokogórski. Dobowe zmiany temperatury oraz wilgotność mają niemały wpływ na smak oliwek.
Podobnie jest z oliwą Vulcanico. Jest ona produkowana z oliwek rosnących na zboczach Etny. Różnicę zauważysz w wyjątkowym smaku oraz aromacie. Wysokiej jakości oliwy wulkaniczne niosą ze sobą także szereg właściwości prozdrowotnych, które warto poznać.
Właściwości oliwy z oliwek
Dlaczego mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się tak dobrym zdrowiem? Spore znaczenie ma tutaj dieta, a także oliwa, po którą często sięgają.
Oliwa z oliwek jest skarbnicą takich składników jak:
witaminy A, D, E i K;
kwasy tłuszczowe; kwas oleinowy, kwas omega-3, kwas omega-6;
antyoksydanty;
polifenole.
Jej regularne stosowanie może zapobiegać chorobom serca, udarom oraz zawałom. Do tego wspomaga dobry cholesterol, przeciwdziała nadciśnieniu i miażdżycy.
Oliwa jest także cennym antyoksydantem do walki z wolnymi rodnikami, które są główną przyczyną oznak starzenia się.
Co więcej, wykazuje działania antybakteryjne i przeciwzapalne.
Zastosowanie
Oliwa z oliwek kojarzy się przede wszystkim z pizzą i sałatkami greckimi. Faktycznie, na tym polu nie ma sobie równych. Jest wręcz stworzona do sosu winegret, a także jako sos do pizzy.
Nie jest to jednak jedyne zastosowanie oliwy. Warto po nią sięgać znacznie częściej. Można ją używać do potraw gotowanych lub smażonych. Sprawdzi się również jako dodatek do mięsa, ryb i warzyw.
Owocowa nuta oliwy Vulcanico to połączenie idealne do ryb i wykwintnych dań. Doskonale podkreśli ich aromat i uzupełni smak przypraw.
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Vulcanico to prawdziwa wulkaniczna oliwa z oliwek. Nie tylko uzupełnia smak potraw, ale również dostarcza witamin i składników mineralnych. Aby była skuteczna, musi być odpowiednio przechowywana. Inaczej straci swoje właściwości organoleptyczne i zjełczeje.
Oliwie z oliwek szkodzi światło, powietrze oraz temperatura. Jak ją uchronić przed tymi czynnikami? Wystarczy odpowiednia butelka. Najlepiej sprawdzi się opakowanie z ciemnego szkła lub ze stali nierdzewnej.
Nasze oliwy z oliwek Vulcanico sprzedajemy w butelkach z ciemnego szkła. Zapewniają one zachowanie smaku, koloru i aromatu oliwy. Dzięki nim możesz cieszyć się nią na dłużej.
Komentarze