Oliwa z oliwek Extra Virgin Agricoltura Biologica z rolnictwa ekologicznego

Dostępność:
dostępny
Producent:
Oliwa z oliwek z rolnictwa ekologicznego to najlepszy przykład prawdziwie włoskiej oliwy. Jest ona produkowana z oliwek rosnących na Sycylii, gdzie znajduje się wulkan Etna. To najwyższy czynny wulkan w Europie. Wulkaniczna gleba oraz śródziemnomorski klimat wpływają na smak i właściwości oliwek, których nie można pomylić z żadnymi innymi.
Cena: 32,50 zł
Dostawa od 11,50 zł

Warianty produktu

Objętość: 0,25l
dostępny
32,50 zł
Do koszyka
Objętość: 0,75l
dostępny
80,00 zł
Do koszyka
Dodaj do ulubionych Powiadom znajomego
Opis produktu
Cechy
Komentarze

Oliwa z oliwek Extra Vergin Agricoltura Biologica 

Skład

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Pojemność: 250 ml / 750 ml

Kraj pochodzenia: Włochy

Gatunek oliwek: Nocellara Etnea, Moresca i Ogliarola Messinese

Smak: delikatny gorzko-pikantny z nutą karczocha

Zapach: owocowy z nutą świeżo skoszonej trawy

Certyfikaty: BIO

 

Wartości odżywcze na 100 ml:

wartość energetyczna: 824 kcal

tłuszcz: 91,6 g

w tym tłuszcze nasycone: 14 g

węglowodany: 0 g

cukier: 0 g

białko: 0 g

sól: 0 g

 

oliwa z oliwek biologica

Oliwa z oliwek z rolnictwa ekologicznego to najlepszy przykład prawdziwie włoskiej oliwy. Jest ona produkowana z oliwek rosnących na Sycylii, gdzie znajduje się wulkan Etna. To najwyższy czynny wulkan w Europie. Wulkaniczna gleba oraz śródziemnomorski klimat wpływają na smak i właściwości oliwek, których nie można pomylić z żadnymi innymi.

 

Jak powstaje nasza oliwa z rolnictwa ekologicznego?

 

Do produkcji oliwy z oliwek Agricoltura Biologica wykorzystujemy oliwki uprawiane w dolinie rzeki Simeto na Sycylii. Zbiory rozpoczynają się jeszcze na początku sezonu. Oliwki zbierane są ręcznie i mechanicznie, aby zebrać jak najlepsze owoce.

Następnie transportuje się je w wentylowanych pojemnikach i przechowuje do 6 godzin w oczekiwaniu na tłoczenie. Cały proces odbywa się w zamkniętych urządzeniach i w kontrolowanej temperaturze poniżej 27°C. Na koniec oliwa jest przechowywana w odpowiednich warunkach w stali nierdzewnej.

Nasza oliwa z oliwek jest oliwką z pierwszego tłoczenia. Oznacza to, że jest ona najwyższej jakości. Jest wyciskana na zimno i nie jest poddawana filtracji. Dzięki temu zawiera najwięcej składników odżywczych i ma niepowtarzalny smak oraz aromat.

 

 

Do czego wykorzystać oliwę z oliwek Agricoltura Biologica?

 

Ze względu na swoje właściwości warto sięgać po oliwę z oliwek jak najczęściej. Można ją wykorzystać na wiele sposobów takich jak:

 

  • sałatki;

  • pizza;

  • ryby;

  • sosy;

  • dania z mięsem;

  • warzywa.

 

Producent poleca oliwę z oliwek Agricoltura Biologica zarówno do dań na ciepło, jak i na surowo. Sprawdzi się doskonale do gotowania i pieczenia. Sięgaj po nią również do potraw z roślinami strączkowymi. Jej delikatny gorzko-pikantny smak z nutą karczocha wzbogaci Twoje popisowe dania.

oliwa z oliwek biologica

Właściwości oliwek

 

Jeśli w Twojej kuchni nie gości na stale oliwa, zmień to jak najszybciej. Oliwki są bowiem afrodyzjakiem znanym od kilku tysięcy lat. Dzisiaj wiemy o nich znacznie więcej. Czy wiesz, jakie mają właściwości?

 

Właściwości oliwek:

  • dostarczają witaminy E, A, C i witamin z grupy B;

  • są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych;

  • wspomagają dobry cholesterol;

  • zapobiegają chorobom serca;

  • działają antyoksydacyjne;

  • mają charakter antybakteryjny i przeciwzapalny.

 

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

 

Aby oliwa z oliwek mogła cieszyć się swoimi właściwościami przez cały czas, musi być odpowiednio przechowywana. Najlepiej, aby była trzymana w butelkach z ciemnego szkła tak jak nasza oliwa Agricoltura Biologica. Materiał ten chroni oliwę przed dostępem do światła słonecznego i powietrza, które mogą jej zaszkodzić.

Co więcej, oliwa z oliwek nie lubi skrajnych temperatur. Najlepiej czuje się w temperaturze 12-25°C. Dlatego unikaj zimnych lub za gorących miejsc. Wtedy posłuży Ci jak najdłużej.