Oliwa z oliwek Extra Vergin Agricoltura Biologica
Skład
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Pojemność: 250 ml / 750 ml
Kraj pochodzenia: Włochy
Gatunek oliwek: Nocellara Etnea, Moresca i Ogliarola Messinese
Smak: delikatny gorzko-pikantny z nutą karczocha
Zapach: owocowy z nutą świeżo skoszonej trawy
Certyfikaty: BIO
Wartości odżywcze na 100 ml:
wartość energetyczna: 824 kcal
tłuszcz: 91,6 g
w tym tłuszcze nasycone: 14 g
węglowodany: 0 g
cukier: 0 g
białko: 0 g
sól: 0 g
Oliwa z oliwek z rolnictwa ekologicznego to najlepszy przykład prawdziwie włoskiej oliwy. Jest ona produkowana z oliwek rosnących na Sycylii, gdzie znajduje się wulkan Etna. To najwyższy czynny wulkan w Europie. Wulkaniczna gleba oraz śródziemnomorski klimat wpływają na smak i właściwości oliwek, których nie można pomylić z żadnymi innymi.
Jak powstaje nasza oliwa z rolnictwa ekologicznego?
Do produkcji oliwy z oliwek Agricoltura Biologica wykorzystujemy oliwki uprawiane w dolinie rzeki Simeto na Sycylii. Zbiory rozpoczynają się jeszcze na początku sezonu. Oliwki zbierane są ręcznie i mechanicznie, aby zebrać jak najlepsze owoce.
Następnie transportuje się je w wentylowanych pojemnikach i przechowuje do 6 godzin w oczekiwaniu na tłoczenie. Cały proces odbywa się w zamkniętych urządzeniach i w kontrolowanej temperaturze poniżej 27°C. Na koniec oliwa jest przechowywana w odpowiednich warunkach w stali nierdzewnej.
Nasza oliwa z oliwek jest oliwką z pierwszego tłoczenia. Oznacza to, że jest ona najwyższej jakości. Jest wyciskana na zimno i nie jest poddawana filtracji. Dzięki temu zawiera najwięcej składników odżywczych i ma niepowtarzalny smak oraz aromat.
Do czego wykorzystać oliwę z oliwek Agricoltura Biologica?
Ze względu na swoje właściwości warto sięgać po oliwę z oliwek jak najczęściej. Można ją wykorzystać na wiele sposobów takich jak:
sałatki;
pizza;
ryby;
sosy;
dania z mięsem;
warzywa.
Producent poleca oliwę z oliwek Agricoltura Biologica zarówno do dań na ciepło, jak i na surowo. Sprawdzi się doskonale do gotowania i pieczenia. Sięgaj po nią również do potraw z roślinami strączkowymi. Jej delikatny gorzko-pikantny smak z nutą karczocha wzbogaci Twoje popisowe dania.
Właściwości oliwek
Jeśli w Twojej kuchni nie gości na stale oliwa, zmień to jak najszybciej. Oliwki są bowiem afrodyzjakiem znanym od kilku tysięcy lat. Dzisiaj wiemy o nich znacznie więcej. Czy wiesz, jakie mają właściwości?
Właściwości oliwek:
dostarczają witaminy E, A, C i witamin z grupy B;
są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych;
wspomagają dobry cholesterol;
zapobiegają chorobom serca;
działają antyoksydacyjne;
mają charakter antybakteryjny i przeciwzapalny.
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Aby oliwa z oliwek mogła cieszyć się swoimi właściwościami przez cały czas, musi być odpowiednio przechowywana. Najlepiej, aby była trzymana w butelkach z ciemnego szkła tak jak nasza oliwa Agricoltura Biologica. Materiał ten chroni oliwę przed dostępem do światła słonecznego i powietrza, które mogą jej zaszkodzić.
Co więcej, oliwa z oliwek nie lubi skrajnych temperatur. Najlepiej czuje się w temperaturze 12-25°C. Dlatego unikaj zimnych lub za gorących miejsc. Wtedy posłuży Ci jak najdłużej.
Komentarze