Oliwy z oliwek
Oliwy z oliwek
Oliwy z oliwek są z nami od kilku tysięcy lat. Pierwsze uprawy drzew oliwnych datuje się jeszcze na 6000 rok p.n.e. na terenie Azji Mniejszej. Niedługo później zostały one rozpowszechnione w innych państwach takich jak Grecja, Turcja czy Hiszpania. Stamtąd trafiły do Włoch i pozostałych krajów europejskich.
Przez ten czas oliwa z oliwek nabrała symbolicznego znaczenia. Była traktowana jako afrodyzjak, a poeci nazywali ją “płynnym złotem”. Cieszyła się dużą popularnością także ze względu na liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Do dzisiaj jest wybierana przez wielu miłośników zdrowego odżywiania.
Sekret włoskiej oliwy z oliwek
W naszym sklepie dostaniesz prawdziwą włoską oliwę z oliwek. W czym tkwi jej sekret?
Oliwa oliwie nie równa. Może różnić się ona:
składem;
sposobem wytwarzania i tłoczenia;
jakością;
gatunkiem i pochodzeniem oliwek;
poziomem kwasowości.
U nas zaś znajdziesz wyłącznie oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia. To najlepszej jakości oliwy, które cechują się najwyższą ilością składników odżywczych. Mają intensywny smak oraz aromat. Do tego wyróżniają długim terminem przydatności.
Co więcej, nasze włoskie oliwy z oliwek pochodzą z Sycylii. To wyspa, na której znajduje się najwyższy czynny wulkan w Europie - Etna. Dzięki jego wybuchom tamtejsza gleba jest wyjątkowo żyzna i bogata w minerały.
Wulkan stwarza idealne warunki ziemi do uprawy roślin. Zebrane z niej oliwki odznaczają się wyjątkowymi właściwościami i aromatem, jakiego nie spotkasz nigdzie indziej.
Ponadto dobowe różnice w temperaturze i wysokogórski klimat wpływa na walory smakowe oliwek, a także samej oliwy.
Właściwości oliwy z oliwek
Wybierz jedną z dostępnych u nas oliw z oliwek. Każda z nich została wyprodukowana ze starannie dobranych gatunków oliwek. Dzięki temu cieszą się one tak wieloma właściwościami.
Zalety oliwy z oliwek:
są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
dostarczają witamin E, A, D, K i polifenoli;
mają działanie antyoksydacyjne;
wpływają na poziom cholesterolu;
działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie;
zapobiegają chorobom serca;
opóźniają oznaki starzenia się skóry.
Zastosowanie włoskiej oliwy z oliwek
Gdzie możesz wykorzystać nasze włoskie oliwy z oliwek? Poszczególne rodzaje są polecane do różnych potraw. Mają one bowiem różne smaki i aromaty, które doskonale komponują się nie tylko z potrawami kuchni śródziemnomorskiej. Można je także wykorzystywać do:
sałatek;
mięs i ryb;
sosów;
pieczywa;
pizzy;
warzyw;
zup;
marynat.
Wypróbuj oliwę z oliwek na wiele sposobów. Znajdź swój smak i aromat, dbaj o zdrowie i korzystaj z bogactw natury.