Jakie witaminy na odporność?
09-05-2023
0

Jakie witaminy na odporność?

Czy witaminy na odporność mogą wzmocnić Twój układ immunologiczny i ochronić Cię przed infekcjamkamI? Dowiedz się, jakie składniki są kluczowe dla zdrowia i jak je włączyć do swojej diety. 

 

Spis treści:

1. Witamina C na odporność? Tak, ale...

2. Witamina D, czyli witamina Słońca

3. Witamina E, czyli tokoferol

4. Witaminy z grupy B

5. Podsumowanie

 

 Sprawdź naturalne witaminy na SuplevitaPlus:

 

 

 

Witamina C na odporność? Tak, ale…

 

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest powszechnie uznawana jako witamina na odporność. W wielu suplementach diety można się właśnie z tym składnikiem. Czy jednak faktycznie wzmacnia układ odpornościowy i pomaga na przeziębienie?

 

Wyniki badań wykazały, że witamina C może nieznacznie skrócić czas trwania przeziębienia pod warunkiem, że jest ona przyjmowana regularnie. Jednak nie wpływa ona znacząco na przebieg choroby.

 

Pomimo tego nie należy lekceważyć jej znaczenia. Wszystko ze względu na jej właściwości. Jakie? O tym poniżej.

 

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Są to cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki, prowadząc do stanów zapalnych i chorób.

 

Ponadto witamina C wspiera produkcję białych krwinek takich jak limfocyty. To właśnie one są odpowiedzialne za bronienie organizmu przed infekcją. Co więcej, wspomaga proces usuwania martwych komórek i aktywuje inne komórki do wytwarzania reaktywnych form tlenu w walce z bakteriami i wirusami. 

 

Źródłem witaminy C są m.in.: owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki), jagody (truskawki, maliny, borówki i czarne porzeczki) oraz warzywa (papryka, brokuły, jarmuż, szpinak). 

 

Witamina D, czyli witamina Słońca

 

Kolejną witaminą na odporność jest witamina D3, czyli witamina Słońca. Pełni ona wiele istotnych funkcji, zwłaszcza w kontekście zdrowych kości i odporności. Dowiedz się więcej na jej temat.

 

Przede wszystkim witamina D wspiera funkcje immunologiczne. Wpływa ona m.in. na limfocyty, które są odpowiedzialne za odpowiedź na patogeny.  Przyspiesza również regenerację organizmu po chorobie oraz łagodzi stany zapalne.

 

Mimo że jej naturalnym źródłem są promienie słoneczne, można ją również uzyskać poprzez m.in. tłuste ryby, orzechy czy jaja. Jest także dostępna w formie suplementów diety.

 

Witamina E, czyli tokoferol

 

Ważną rolę w utrzymaniu mocnego układu odpornościowego odgrywa również witamina E, czyli tokoferol. Pełni wiele ona istotnych funkcji w organizmie, zwłaszcza jako silny przeciwutleniacz.

 

Jako antyoksydant, podobnie jak witamina C na odporność chroni organizm przed szkodliwym działem wolnych rodników, które mogą prowadzić do stanów zapalnych i chorób.

 

Wpływa również na komórki odpornościowe, takie jak limfocyty T i makrofagi. Są one odpowiedzialne za obronę organizmu przed infekcjami i chorobami. Ponadto odpowiada ona za przepuszczalność błon komórkowych.

 

Źródłem witaminy E są:

 

  • orzechy - np.: orzechy włoskie, orzechy laskowe i pistacje;
  • nasiona - np.: sezamu, słonecznika, chia;
  • warzywa liściaste - np.: szpinak, jarmuż, sałata rzymska.

 

Pamiętaj, że witamina E, podobnie jak witamina D, jest najlepiej przyswajalna, gdy jest spożywana wraz z tłuszczami. Dlatego spożywaj ją w połączeniu z posiłkami zawierającymi tłuszcze.

 

Witaminy z grupy B

 

Witaminy z grupy B to mnóstwo związków, które odgrywają ważną rolę w różnych procesach metabolicznych, w tym produkcji energii, syntezy DNA i RNA. Jakie witaminy z grupy B są kluczowe dla odporności? Zwróć uwagę przede wszystkim na:

 

  • witamina B6 - nazywana także pirydoksyną. Bierze udział w syntezie białek oraz wpływa na produkcję przeciwciał. Źródła: awokado, ziemniaki, tofu, banany, indyk, pestki słonecznika.
  • witamina B9 - jest znana również jako kwas foliowy, wspomaga układ odpornościowy, w tym wspiera działanie limfocytów i syntezę przeciwciał. Źródła: szpinak, jarmuż, warzywa strączkowe, trybu, wątróbka.
  • witamina B12 - czyli kobalamina, wspiera produkcję czerwonych krwinek, które transportują tlen do komórek odpornościowych, a także wpływa na funkcjonowanie limfocytów. Źródła: mięso (wołowina, wieprzowina, drób), tłuste ryby, owoce morza, jaja, mleko i produkty mleczne.

 

  Sprawdź naturalne witaminy na SuplevitaPlus:

 

 

 

Podsumowanie

 

Regularne spożycie witamin na odporność pomoże Ci utrzymać zdrowie na najwyższym poziomie. Zbilansowana dieta, bogata w witaminy, białka, błonnik i zdrowe tłuszcze, to najlepsza inwestycja w Ciebie.

Powrót

Komentarze

Dodaj komentarz
Komentarz
Podpis
Adres e-mail
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zatwierdź