Suplementacja cynku – odporność i równowaga
06-10-2020
0

Suplementacja cynku – odporność i równowaga

Mikroelementy znajdują się w komórkach u każdego z nas. Nie inaczej jest z cynkiem, który odpowiada za podstawowe funkcje oraz procesy w naszym organizmie. Objawy z jego niedoborem mogą towarzyszyć nawet 30% populacji. Odpowiednia suplementacja pomoże zachować równowagę oraz zadba o nasze zdrowie. O czym należy pamiętać, sięgając po cynk?

 

Spis treści:

1. Cynk - właściwości

2. Suplementacja cynku

2.1. Cynk w tabletkach i w proszku

2.2. Cynk w jedzeniu

 

Cynk – właściwości

Zastosowanie cynku w organizmie człowieka jest niezwykle szerokie.  Minerał ten odpowiada za szereg czynności w organizmie i jest ważny dla jego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że udział cynku jest istotny przy leczeniu przeziębienia. Jego regularna suplementacja może nie tylko skrócić czas trwania objawów, ale również zmniejszyć ryzyko zachorowania. Ponadto cynk to silny środek przeciwutleniający. Pomaga w walce ze stresem antyoksydacyjnym i przeciwdziała nowotworom.

Rola cynku jest również nieoceniona w zachowaniu równowagi hormonalnej i w walce z cukrzycą. Jego niedobór może powodować niski poziom estrogenu i progesteronu u kobiet oraz testosteronu u mężczyzn. Cynk bierze również udział w regulację poziomu cukru we krwi. Wiąże się on z insuliną i pomaga w jej przechowywaniu w trzustce i w uwalnianiu jej do krwiobiegu.

Do pozostałych właściwości cynku należy również:

  • regulacja syntezy białek
  • przyśpieszenie procesu gojenia się ran
  • wspomaganie prawidłowego krążenia
  • regulowanie procesu wzrostu u dzieci
  • regulowanie poziomu libido

W trosce o zdrowie i dobre samopoczucie cynk jest jednym z najważniejszych minerałów, jakie należy dostarczać do organizmu wraz z pokarmem i suplementacją. Zarówno jego niedobór, jak i nadmiar niesie ze sobą negatywne efekty, dlatego należy zwrócić uwagę na jego ilość w diecie.

 

 

Suplementacja cynku

Cynk jest potrzebny nam w niewielkich ilościach. Jego średnie zapotrzebowanie wynosi zaledwie 10 mg. Niestety bardzo często zdarzają się jego niedobory w organizmie. Dzieje się tak z powodu dzisiejszego trybu życia. Brak czasu na urozmaiconą dietę skutkuje spożywaniem wysoko przetworzonej żywności, która nie dostarcza niezbędnych minerałów oraz witamin. Na niedobór cynku narażone są również osoby niespożywające mięsa oraz nabiału, czyli weganie i wegetarianie. Brak tego minerału może skutkować występowaniem anemii, spadkiem libido, zaburzeniami zmysłu węchu oraz smaku. Jednocześnie u osób, u których występuje niedobór cynku, obserwuje się gorszą kondycję skóry, wypadanie włosów czy osłabienie i pogorszenie nastroju.

Dzienna dawka cynku jest różna dla poszczególnych grup wiekowych. Dzieci do 9 wieku życia nie potrzebują więcej aniżeli 3-5 mg. Zapotrzebowanie cynku dla dziewcząt oraz kobiet wynosi 8-9 mg, a dla chłopców i mężczyzn – 8-11 mg. Dzienna dawka zależy również od stanu kobiety. Kiedy spodziewa się ona dziecka, jej zapotrzebowanie wzrasta do 11-12 mg, z kolei w okresie karmienia piersią – do 12-13 mg.

Cynk w tabletkach i w proszku

Suplementacja cynku w tabletkach i w proszku to dobre uzupełnienie dla zdrowej i zbilansowanej diety. Wybierając preparat dla siebie, warto kierować się jego jakością. Niska cena cynku może być sygnałem o niewielkiej przyswajalności tego minerału oraz użycia syntetycznych składników. W efekcie poziom cynku w organizmie nie zmieni się, a my nie odczujemy różnicy.

Jaki cynk będzie najlepszy? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jego skład. Im mniej składników syntetycznych, tym lepiej. Produkty premium zawierają czysty cynk bez żadnych domieszek. Dopiero dzięki nim zadbamy o suplementację tego minerału i o nasze zdrowie. 

Cynk w jedzeniu

Warto, aby suplementy w tabletkach były uzupełnieniem zdrowej i zbilansowanej diety. Dotyczy to nie tylko cynku, ale również innych witamin i minerałów. W jakich posiłkach możemy znaleźć cynk? Jest on dostępny przede wszystkim w produktach mięsnych, takich jak wątróbka, wołowina czy kurczak. Ponadto nie brakuje go w orzechach nerkowcach, pistacjach, pestkach dyni, fasoli czy w pieczarkach.

Należy jednak mieć na uwadze, że nie każdy produkt charakteryzuje się taką samą przyswajalnością.  Najmniej cynku wchłania się w organizmie przy produktach roślinnych, z uwagi na zawarty w nich kwas fitynowy. Z tego powodu, jeśli nie spożywamy mięsa i jesteśmy weganami lub wegetarianami, zaleca się sięgać po dodatkową dawkę tego minerału. Sprawdź również nasz artykuł, jakie są inne niedobory na diecie wegańskiej i jak je uzupełnić.

Suplementacja cynku jest krokiem ku lepszemu samopoczucia oraz większej odporności. Jest on niezbędnym elementem w każdym wieku. Warto dodać go do codziennej diety jak najwcześniej, aby cieszyć się dobrym zdrowiem na długie lata.

 

Fot.: pexels.com

Fot.: pixabay.com

Powrót

Komentarze

Dodaj komentarz
Komentarz
Podpis
Adres e-mail
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zatwierdź