Jak zadbać o odporność jesienią?
06-09-2020
0

Jak zadbać o odporność jesienią?

Jesienią nasza odporność oraz samopoczucie znacznie się pogarszają. Przeziębienie oraz jesienna apatia to powszechne zjawiska, z którymi zmaga się większość społeczeństwa. Można jednak temu zaradzić i cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok. Jakie suplementy warto przyjmować, aby wzmocnić odporność jesienią?

 

Spis treści:

1. Jesienna aparia - skąd się bierze?

2. Suplementy na odporność

2.1. Cynk

2.2. Kwas omega-3

2.3. Witamina C

3. Naturalne metody wzmocnienia odporności

 

Jesienne apatia – skąd się bierze?

Latem tryskasz energią, a jesienią ledwo wstajesz z łóżka? Jeśli się zgadzasz, istnieje prawdopodobieństwo, że dotknęła cię jesienna apatia lub tak zwane jesienne przesilenie. Pomimo tego, że nie jest to termin medyczny, jego objawy dotykają większość społeczeństwa w okresie jesienno-zimowym. Przejawia się ono nie tylko uczuciem przygnębienia, ale również większą podatnością na infekcje oraz przeziębienia.

Wraz z nadejściem jesieni, dni stają się coraz krótsze oraz chłodniejsze. Nie bez znaczenia jest także pogoda. Ta z kolei potrafi być kapryśna, a słonecznych dni jest coraz mniej. Ciągłe opady oraz zachmurzenie wpływają na nasze samopoczucie. Stajemy się smutniejsi oraz pozbawieni energii. Wynika to między innymi z mniejszej ilości witaminy D3, która jest dostarczana wraz z promieniami słonecznymi.

Objawami jesiennego przesilenia jest nie tylko uczucie przygnębienia. W czasie zmiany pór roku możemy odczuwać także apatię, senność, lęk, a także zwiększoną drażliwość i brak motywacji do działania. Z drugiej strony może nam towarzyszyć większy apetyt. W wielu przypadkach nasze smutki zaspokajamy węglowodanami. Niezdrowe przekąski oraz słodycze mogą z kolei prowadzić do zwiększenia się masy ciała. Ponadto nie dostarczają one niezbędnych witamin oraz minerałów, które odpowiadają za nasze samopoczucie w tym czasie.

Suplementy na odporność

Całoroczna suplementacja pozwala nam na utrzymanie odpowiedniego poziomu witamin i minerałów. Jesienią jednakże nasze zapotrzebowanie zmienia się, a organizm domaga się innych elementów. Cynk, kwas omega 3 oraz witamina C są w tej chwili najpotrzebniejsze.

Cynk

Cynk uczestniczy w działaniu nawet 300 enzymów i odpowiada za szereg procesów w naszym organizmie, w tym produkcji insuliny, mineralizacji kości czy regeneracji tkanek. Ma także właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Po jego suplementy sięgamy najczęściej w celu podniesienia odporności. Cynk bowiem ma duży wpływ na kondycję naszego układu immunologicznego.

Niedobór tego elementu może skutkować większą podatnością na infekcje. Bez cynku komórki odpowiedzialne za odpowiedzi immunologiczne w naszym organizmie ani nie rozwijają się, ani nie utrzymują się prawidłowo. Jego wpływ na odporność potwierdzają również badania. Osoby przyjmujące cynk dochodziły do zdrowia nawet trzy razy szybciej przy pierwszych objawach przeziębienia.

Kwas Omega-3

Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 to kolejny element, wspierający naszą odporność. Badania wykazują ich pozytywny wpływ na regulację mechanizmów homeostazy w organizmach. Wpływają one na ekspresję genów, odpowiadających za regulację układu odpornościowego

Kwas Omega 3 pomaga również w walce z chorobami autoimmunologicznymi, czyli stanem, gdy nasz organizm atakuje własne komórki ciała. Nienasycone kwasy tłuszczowe bowiem mają pozytywne działanie także na takie choroby jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry. Wskazuje się również na ich wpływ na poprawę wzroku, ochronę przed wczesnym porodem czy też zapobieganie Alzheimerowi.

Witamina C

Witamina C, nazywana także kwasem askorbinowym, to sekret nie tylko odporności, ale również pięknego wyglądu. Dlatego warto suplementować ją przez cały rok. Odpowiada ona między innymi za regulację cholesterolu, a także za produkcję oraz utrzymanie kolagenu. Chroni również organizm przed wolnymi rodnikami oraz pozostałymi toksynami.

Zwiększenie zapotrzebowania na witaminę C ma miejsce najczęściej w sezonie jesienno-zimowym, kiedy układ odpornościowy działa znacznie słabiej i łatwiej o przeziębienie. Kwas askorbinowy bowiem aktywuje system immunologiczny i zwiększa nasz organizm przed infekcjami. Ponadto wykazuje działanie antywirusowe.

 

 

Naturalne metody wzmocnienia odporności

Suplementy warto uzupełnić o naturalne metody wzmocnienia odporności. Zdrowy tryb życia, powtarzany przez wszystkich lekarzy, ma decydujący wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Dlatego nie zapominajmy o odpowiedniej diecie, nawet kiedy przyjmujemy na co dzień witaminy.

W naszym jadłospisie nie powinno zatem zabraknąć dań bogatych w witaminy A, C, D, E. To właśnie one poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego. Jakich posiłków nie powinno nam zatem zabraknąć na co dzień?

Przede wszystkim sięgajmy po owoce. Jabłka, cytrusy, owoce jagodowe, czy warzywa takie jak brokuły, kalafior oraz jarmuż zadbają o nasze zapotrzebowanie na witaminę  C. W uzupełnieniu witaminy D pomogą nam ryby oraz jajka. Natomiast orzechy oraz rośliny strączkowe to cenne źródło witaminy E.

Także minerały możemy dostarczyć dzięki zbilansowanej diecie. Uzupełnieniem cynku w naszej diecie będą żółtka jaj, wołowina, wieprzowina, mleko, czosnek, cebula, słonecznik czy sezam. Zaleca się również częste spożywanie orzechów brazylijskich, pomidorów oraz tuńczyki dla dostarczenia selenu do naszego organizmu.

Nie daj się zaskoczyć jesieni. Apatia jesienna to zjawisko powszechne. Pomimo tego można mu łatwo zaradzić. Odpowiednia suplementacja zadba o nasze samopoczucie w trakcie chłodniejszych dni. Nie zapominajmy jednak, że rozwój układu immunologicznego to długi proces. Odporność budujemy latami. Dlatego warto przyjmować minerały oraz witaminy przez cały rok.

 

Fot.: pixabay.com

Powrót

Komentarze

Dodaj komentarz
Komentarz
Podpis
Adres e-mail
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zatwierdź